Forum of Josiah, FHL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

土瓜灣唐樓倒塌

3 posters

向下

土瓜灣唐樓倒塌 Empty 土瓜灣唐樓倒塌

發表  Joan2012 周五 1月 29, 2010 11:23 pm

請為土瓜灣唐樓倒塌事件代禱啦。
因為當中係長者為主,同時出事唐樓對面正是一間護(安)老院。
始終土瓜灣始終係舊區,同時附近有不少工業大廈及私人公司係附近。(我公司同紅磡堂正正係出事唐樓極近係位置)
同時出事唐樓後面有為數不少既食堂呀,雖然係不幸之中既大幸(因返工既返工、返學既返學),
但都請為死者、傷者、失蹤者代禱,因為其家人都以擔心、傷心既心態黎面對呢件突如其來既事。
同時請為救護人員、警方代禱 (因為始終香港好似太耐(或未試過)無面對過呢類既意外),讓佢地係救護既時候可以有智慧等去拯救有關人士。
最後為有關目擊者代禱,因為無幾個人(我相信)可以目擊呢件發生時,無被嚇倒、唔會發惡夢,讓佢地可以早日克服有關傷痕。

同時為任何一方都可以藉呢件事反思有關信仰、生命的主權在於 神。

同時為紅磡堂及其他附近既教會可以減低有關影響之外,仲可以有弟兄姊妹可以參與安慰等工作。(因為好多時係呢D特別時間,人反而好容易接受信仰及別人既幫助) Crying or Very sad No
Joan2012
Joan2012

文章數 : 37
注冊日期 : 2008-08-29
年齡 : 32

回頂端 向下

土瓜灣唐樓倒塌 Empty 回復: 土瓜灣唐樓倒塌

發表  RAC 周三 2月 10, 2010 3:06 pm

神給我的經歷都是一個值得感恩的經歷

RAC

文章數 : 478
注冊日期 : 2008-08-22

回頂端 向下

發表  [Bentley_on_rush] 周四 3月 04, 2010 6:21 pm

Joan,Rachel:很恰巧,我的大伯也住在附近,可能是另一間安老院內!我見到這樣的倒塌之時候也打了個突!

[Bentley_on_rush]

文章數 : 59
注冊日期 : 2008-09-08

回頂端 向下

發表  RAC 周四 3月 04, 2010 8:11 pm

可能危樓到處都是.....

RAC

回頂端 向下

發表  RAC 周六 3月 06, 2010 12:02 pm

國銓,很久沒有見你回團契了?為什麼呢?
我想你內心可能都有些不開心或難受的感覺,對嗎?因為你一回來,就比有些人拒人於千里之外?
但是,主耶穌從來都不會拒絕你這類人的,因為主耶穌看你和其他人都是一樣!

RAC

回頂端 向下

發表  [Bentley_on_rush] 周六 3月 06, 2010 10:06 pm

Rachel,明天崇拜前後,有時間的話與你傾陣!

[Bentley_on_rush]

文章數 : 59
注冊日期 : 2008-09-08

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章