Forum of Josiah, FHL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

有人可以在暑假帶.陪我去澳門文化遊呀?

4 posters

向下

有人可以在暑假帶.陪我去澳門文化遊呀? Empty 有人可以在暑假帶.陪我去澳門文化遊呀?

發表  RAC 周一 6月 07, 2010 7:23 pm

我看了很多旅遊書,其中包括了澳門。
我知道澳門有很多教堂、想了解那裡的人、事、物,又有很多可以看的文化古蹟和風景可以觀賞。
我從來沒有去過澳門呀,請問有沒有人在暑假的時候有空,可以帶/陪我去一次呀? 只是一次而已!

RAC

文章數 : 478
注冊日期 : 2008-08-22

回頂端 向下

有人可以在暑假帶.陪我去澳門文化遊呀? Empty 回復: 有人可以在暑假帶.陪我去澳門文化遊呀?

發表  yinyu 周二 6月 08, 2010 6:37 pm

I can go with U Laughing
Anybody join us?

yinyu

文章數 : 49
注冊日期 : 2008-08-25

回頂端 向下

有人可以在暑假帶.陪我去澳門文化遊呀? Empty 回復: 有人可以在暑假帶.陪我去澳門文化遊呀?

發表  RAC 周二 6月 08, 2010 6:54 pm

真係太好了!
可以再多D人去都可以架!
主內的弟兄姊妹都歡迎!

RAC

回頂端 向下

發表  RAC 周三 6月 09, 2010 8:06 pm

我想今次可以是自由行!因此,如果可以有多些人可以去,就可以好玩D!
如果可以遊得不太勞累,能夠兩日一夜就好了!
不用一定要住高級酒店,不用一定要吃貴野,不一定要狂購物。
我只是想了解那裡的風土人情是怎樣。
因為我看了澳門的地圖,是分了上下兩邊,
也正在看一本有關「澳門今昔」的書本,
原來澳門除了給人一般的印象是賭錢、好多好野食之外,
她都背負著一些歷史包袱.....(教會學校、工業發展、戰爭等)
我心目中今次只遊澳門歷史城區、南灣和新口岸就可以了。
不過, 如果有其他建議,都可以一齊再商量的!

RAC

回頂端 向下

發表  siuying 周一 6月 14, 2010 5:38 pm

好吖!我都可以去,7月好嗎?但要好好plan日子,因為我未必一定可以請到假的。我地去文化遊之餘,都可以去食吓野呢!住一晚都要盡量搵一間平的.....hehe...
siuying
siuying

文章數 : 60

回頂端 向下

發表  RAC 周二 6月 15, 2010 8:05 pm

不會只係姊妹團嗎?
我唔想活在一個鬧交多過食飯的氣氛旅遊。

因為我唔想再發惡夢,夢境有吵架的情境出現。

RAC

回頂端 向下

發表  siuying 周二 6月 15, 2010 10:34 pm

既然你唔想太多姊妹的話,我唔去都得架!nevermind
siuying
siuying

文章數 : 60

回頂端 向下

發表  RAC 周三 6月 16, 2010 7:15 am

好呀,你唔好去喇!

RAC

回頂端 向下

發表  Man Ho 周四 6月 17, 2010 10:59 am

唔..我明白racheal你的感受, 但我想信大部份夢境好難會在現實中會發生...所以不必擔心過多.. ha ha
再者, 我想信在我們約西亞當中必有神和愛在我們中間, 當中可能真是有吵架出現, 但這樣都是其中一樣令到我們弟兄姊妹更了解的方法, 有時如果我們對弟兄姊妹有什麼意見, 當面了解事件的發生, 會唔會更好呢? (這方面我都做得唔好, 所以我都改善當中)
所以... 就算是唔是弟兄加入, 吵架都唔會因是弟兄或姊妹而引生...再者, 作為旁觀者的我, 我見到一些feedback, 我都會有少少唔開心...
希望你都會諒解我們的感受, 當然我們都會体諒你的感受
萬事都互相效力,叫愛神的人得益處, 互勉之, 加油呀, racheal
Man Ho
Man Ho

文章數 : 31
注冊日期 : 2008-11-27

回頂端 向下

發表  RAC 周四 6月 17, 2010 8:47 pm

其實,我都知自己衰左,SORRY!
於是,我就諗有咩方法補救。

建議一: 不如去澳門這個活動變成團契活動,可以開放給所有人參加。

建議二: 照原定計劃, 會不會找天大家一齊當面商量一下行程?

RAC

回頂端 向下

發表  yinyu 周五 6月 18, 2010 12:06 am

唔緊要la, 大家互相諒解就得ga la, 大家都係主內弟兄姊妹ma Very Happy

我之前同阿june傾過,佢話9月尾澳門有煙花展,係星期五晚,
佢都想約埋b/s一齊去,我地可以星期五晚去,星期六團契時間前返黎,
當然如果b/s星期五放到假可以朝早就出發la, 有興趣的b/s可以預留時間/假期,
現在時間尚早,不如到時再約大家la,等我ar,我會約大家ga la
haha...呢個係建議三: 澳門遊順延至9月,名為「色彩繽紛超級開心極度happy澳門遊」,歡迎所有團友參加。
cheers cheers cheers

yinyu

回頂端 向下

發表  RAC 周五 6月 18, 2010 11:46 am

在我的立場和觀念,我認為每一個弟兄姊妹都可以表達他們的意願,
而且大家都是可以一起互相直接面對面溝通的,而無分任何組別。
為何不當面直接跟所有主內的弟兄姊妹一起商量去澳門的日期呢?
以最多人可以遷就得到的時間為大前提,這樣會不會更加好?

RAC

回頂端 向下

發表  RAC 周五 6月 18, 2010 7:58 pm

RAC 寫到:在我的立場和觀念,我認為每一個弟兄姊妹都可以表達他們的意願,

為何我希望不分組別活動,這是因為我一直以來不像大家可以在平時可以有很多機會一起見面,在同一間學校工作,在同一個樂團,住在同一個屋村......
我多次希望參與,希望幫忙,希望認識我不認識的人,
但是我又唔知頭唔知路,
我可以見大家只可以等到星期六和星期日,
有時候甚至只可以一星期一次,甚至幾個月一次,
我真係驚每次我入醫院和急症室,就見唔到大家了。

RAC

回頂端 向下

發表  yinyu 周六 6月 19, 2010 1:18 am

RAC 寫到:在我的立場和觀念,我認為每一個弟兄姊妹都可以表達他們的意願,

當然可以一起商量la,團契/崇拜後食飯幾時都可以傾ga.

yinyu

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章