Forum of Josiah, FHL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

聽道之有感

+2
tamjeff2516
ting
6 posters

向下

聽道之有感 Empty 聽道之有感

發表  ting 周日 10月 19, 2008 12:18 am

「清心的人有福了,因為他們必得見神。」

聽完呢堂道,自己都幾有得著,究竟我地夠唔夠清心,見唔見到神呢?

又或者咁問,我地既靈性而家點呢?

如果我地都唔去靈修讀經,有事先搵神,咁樣叫唔叫做見到神呢?

最近金融市場波動,可能對於一d無拈手股票市場既b/s黎講,係無影響既,但我地或多或少都會有d擔心既...

係呢個時侯,正正係我地檢視同神既關係既好時間!

自問自己都要好好學習,不如大家一齊努力! cheers
ting
ting

文章數 : 114
注冊日期 : 2008-08-22

回頂端 向下

聽道之有感 Empty 回復: 聽道之有感

發表  tamjeff2516 周一 10月 20, 2008 1:44 am

林長老今日講彼得後書第一章1-15節。
在講道中,發覺自己的屬靈生命一般,仍有改善的地方。
神賜了新的生命給我,我又如何回應呢?
在團契中,屬靈的事是我較少分享的,求神幫助我願意多分享自己在屬靈上的情況。彼此代禱記念

正 因 這 緣 故 、 你 們 要 分 外 的 殷 勤 . 有 了 信 心 、 又 要 加 上 德 行 . 有 了 德 行 、 又 要 加 上 知 識 .
有 了 知 識 、 又 要 加 上 節 制 . 有 了 節 制 、 又 要 加 上 忍 耐 . 有 了 忍 耐 、 又 要 加 上 虔 敬 .
有 了 虔 敬 、 又 要 加 上 愛 弟 兄 的 心 . 有 了 愛 弟 兄 的 心 、 又 要 加 上 愛 眾 人 的 心 。
你 們 若 充 充 足 足 的 有 這 幾 樣 、 就 必 使 你 們 在 認 識 我 們 的 主 耶 穌 基 督 上 、 不 至 於 閒 懶 不 結 果 子 了 。
彼得後書第一章5-8節
tamjeff2516
tamjeff2516
Admin

文章數 : 110

回頂端 向下

發表  ting 周一 10月 20, 2008 11:40 am

多謝你既分享.. 我本以為沒有會回應...

係架... 我地分享其他野會容易過分享屬靈既事... 不過希望會慢慢改變...

當我地察覺自己有咩唔得既地方,就要行動啦....

加油呀!
ting
ting

回頂端 向下

發表  siuying 周一 10月 20, 2008 6:59 pm

我覺得我地都要復興下....但又點先可以復興自己,復興團契呢?點先可以渴慕神的話?真是一個老問題。
siuying
siuying

文章數 : 60

回頂端 向下

發表  健一 周一 10月 20, 2008 10:45 pm

今日靈修

看到這段 "約翰福音2:13-25" - 潔淨聖殿
第17節說到
他的門徒就想起經上記著說:「我為你的殿,心裡焦急,如同火燒。」

我們有沒有為到神的家,神的國而擔憂著急起來呢?
有沒有想念團契的事,團契的人呢?

我地各人都有很多不足,不過希望大家可以學習更加包容,並肩同行

25節說到
也用不著誰見證人怎樣,因他知道人心裡所存的

祂知道我們在想什麼的呢~
健一
健一

文章數 : 190

回頂端 向下

發表  ting 周二 10月 21, 2008 11:25 am

多謝你既分享呀,健一...

我地要做d咩先復興到自己?

先靈修啦... pig pig
ting
ting

回頂端 向下

發表  Ison 周三 10月 22, 2008 1:04 am

「沒有異象,民就放肆。」

在網上看了一片講道文章, 題目是「異象導向的人生」

引言:
沒有異象,民就放肆。一個基督徒的一生,原是一個異象導向的人生。亞伯拉罕聽見神的聲音,就離開本鄉,前往迦南地;摩西在曠野看見火著的荊棘,聽從神的命令,帶領以色列民出埃及。究竟聖經所指的異象,是怎麼樣呢?今天藉先知以賽亞看見的異象,我與大家一同思想這課題。

全文: http://www.baptist.org.hk/weekly_sermon/b5_s20071216.html
Ison
Ison
Admin

文章數 : 131

http://josiah.999luntan.net

回頂端 向下

發表  Melody Pang 周四 10月 23, 2008 12:29 am

異象是一個很少在團契出現的一個話題,不過那真的是十分重要的。
異象可以從神那裡領受得來的,那麼我們團契的異象又是什麼呢?
我真的很好奇,也希望可以明白上帝的心意。
Melody Pang
Melody Pang

文章數 : 49
注冊日期 : 2008-09-01

回頂端 向下

發表  ting 周日 10月 26, 2008 7:35 pm

不如大家諗下...

異象係咩丫?

其實我都唔係好清楚,我都好想知..... bounce bounce bounce
ting
ting

回頂端 向下

發表  ting 周日 10月 26, 2008 7:42 pm

今日去左基督少年軍一年一度既大會操...
所以大家見唔到我!
至於擘餅,本來可以返,但去左睇醫生,真係唔得啦... 真係要睇好佢...

講返大會操,我係BB既感恩崇拜中聽道,令我反思到自己既祈禱係點樣..

究竟我地既祈禱係要神配合我地丫,定係我地去配合神的心意呢?

我地面對困難艱難時,都會祈禱,但有時難免會為自己尋找出路,係禱告中會講埋俾神知..... 「如果咁樣咁樣就好啦...」等說話.

我地會唔會係想神配合我地既計劃呢?

反思中......... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
ting
ting

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章